Arabische kruidenpasta’s

Wereldwinkel Hoorn heeft een nieuwe culinaire uitdaging voor u: Arabische kruidenpasta’s van Fairtrade Original. Zoals kruidenpasta voor: Marokkaanse Harira soep; Libanese geroosterde bloemkool; Tunesische Shakshuka; Marokkaanse gehaktballetjes; Marokkaans stoofpotje. De kruidenpasta’s zijn geheel plantaardig en zonder kleurstoffen gemaakt. Dit betekent dat u zowel vlees- als vegetarische varianten op de recepten kunt maken.

Arabische keuken

De Arabische keuken is veelzijdig; verwarmend, mild kruidig, met soms onverwacht een pitje of zuurtje. Men gebruikt groenten en peulvruchten; kruiden en specerijen als koriander, peterselie, kaneel, komijn, sumak, en de specerij ras el hanout. En bijvoorbeeld zoetfruitige granaatappelmelasse en gekonfijte citroenen.

Van West naar Oost worden dezelfde ingrediënten gebruikt, maar wel anders. In Marokko gedroogd fruit, specerijen en kruiden; de Tunesische keuken is pittig; en dan is er nog de fris-zure Libanese keuken met verse kruiden.

Producenten

Boerenfamiliebedrijven van de kleine coöperatie ‘Fermes Bio Sehoul’, vlakbij Rabat in Marokko, verbouwen de ingrediënten voor de kruidenpasta’s. Dit zijn producten als zoals ui, knoflook, citroenen, aardappels, tomaten en pepers, en verse kruiden. Ze werken aan een stabiele en jaarronde toevoer. Jaarrond betekent dat er ook kassen gebruikt worden voor de gewassen die veel zonuren nodig hebben.

De boeren hebben een biologische training gehad, zodat zij gecertificeerd zijn en ook een bredere afzetmarkt hebben, bijvoorbeeld aan supermarkten in Marokko. Zo krijgen zij een betere prijs die de kosten dekt van hun duurzame productie. De coöperatie levert alle gewassen aan ‘VCR Sodalmu’ in Casablanca. Zij verwerken alle verse ingrediënten tot kruidenpasta’s. Door deze samenwerking hebben de boeren gegarandeerde afzet van hun producten en ontvangen ze bovenop hun lokale marktprijs nog een fair trade premie van 15%, die terug geïnvesteerd wordt in hun gemeenschap.

Fairtrade Original

Je hoeft voortaan dus geen ingewikkelde toeren meer uit te halen met verschillende ingrediënten, alles is al gemengd in de kruidenpasta, zodat je alleen verse producten hoeft toe te voegen. “Yalla!“ (“Ga ervoor!”)