Keramiek uit Zuid-Afrika

Wij hebben een nieuwe collectie prachtig keramiek afkomstig uit verschillende werkplaatsen in Zuid-Afrika.

Siyabonga importeert het keramiek op de foto’s. In de Zulutaal betekent Siyabonga letterlijk “wij danken u”.

Het servies beschilderd met ‘African Ladies’, is gemaakt door Kapula-Intshiba Keramiek, een fair tradebedrijf uit Bredasdorp in Zuid-Afrika. Het bedrijf richt zich op creëren van duurzame werkgelegenheid. Het servies is handgemaakt, en tevens handbeschilderd met levendige kleuren en originele patronen, geïnspireerd op het Afrikaanse erfgoed.

Het vrolijke en kleurrijke keramiek met de abstracte patronen, of met veertjes en vissen, is gemaakt door Rainbow Keramiek. Dit is een werkgelegenheidsproject in Houtbay, een voorstad van Kaapstad.

In 3 stappen wordt het keramiek gemaakt. Klei gaat in mallen of draait de maker kommetjes en bekers. Dan gaat het de eerste keer de oven in. Met schuren gaan de scherpe randen en oneffenheden eraf, waarna het verven begint. Kunstenaars maken de kleurrijke versieringen. Dan gaat het voor de tweede keer de oven in, de temperatuur van de oven gaat echter omhoog. Hierna volgt het glazuren. Daarna bakt het keramiek voor de laatste keer op op een heel hoge temperatuur. Doordat het keramiek op zo’n hoge temperatuur gebakken is kan het in de vaatwasser en magnetron.

Een aantal hotels in Zuid-Afrika gebruikt dit aardewerk voor ontbijt, lunches en diners.