Houten beeldjes uit Nederland, voor Afrika

Werkplaats voor de (3e) Wereld is een goede doelenorganisatie opgezet door Henk en Corrie van Kesteren uit Culemborg. Vanuit het idee ‘loon naar werken’ en ‘verbeter de wereld, begin bij je zelf’ werkt vanaf begin jaren 60 het echtpaar voor projecten in voornamelijk Tanzania. Zij maken uit restmaterialen voornamelijk houten gebruiksvoorwerpen zoals speelgoed, lijstjes, puzzels en spelletjes, siervoorwerpen, kistjes en klein meubilair. De opbrengst gaat geheel naar Afrika. Hieronder een houten beeldje van zwangere vrouw met kind, verkrijgbaar in onze Wereldwinkel. Zie voor meer informatie www.werkplaatsvoordewereld.nl

Zwangere vrouw met kind

Vazen uit Indonesië, nieuwe collectie

Onderstaande fair trade vaas en schaal zijn ontwikkeld door het bedrijf Benya Art Craft uit Java in Indonesië. Drie keer per jaar ontwerpt producent en eigenaar Adnan Isdianto een nieuwe collectie kleurige en modern vormgegeven vazen en schalen, in samenspraak met importeur Wisnu. Adnan heeft zijn opleiding gevormd aan de Academy of Arts in Yogyakarta.

De houtgestookte ovens voor het bakken van de vazen en schalen zijn in samenwerking met Hivos Klimaatfonds in 2009 vervangen door een biogasinstallatie. Dit scheelt veel CO2 –uitstoot.

Grondstof voor de producten van Benya is ‘tana godean’, roodbruine aarde uit de derde aardlaag. Alle vazen zijn aan de binnenkant voorzien van een waterproof coating. Voor elke nieuwe productserie wordt handmatig een mal gemaakt. Overigens is het gehele productieproces is niet fabrieksmatig, dus elke vaas en schaal is een unicum!

Vaas Benya Art Craf Wisnu20180130_113306-1

Marcel’s Green Soap uit Nederland: nu nieuwe schoonmaakmiddelen met nieuwe geuren!

Wereldwinkel Hoorn heeft nu nieuw in de winkel ecologische schoonmaakmiddelen van Marcel’s Green Soap. Volgens Marcel Belt ruikt het fantastisch, maakt geweldig schoon en zit vol met natuurlijke ingrediënten. Geproduceerd in Utrecht.

De eigenschappen:

  • Natuurlijke zepen, geen aardolie;
  • 99% biologisch afbreekbaar. Minimale impact op milieu (geen chloor, zuren, fosfaten of parabenen);
  • Volledig uit herwinbare en gecertificeerde plantaardige ingrediënten;
  • Unieke mix van biologische olie en parfum;
  • Flessen gemaakt van 100% gerecycled plastic, en flessen zelf ook weer recyclebaar;
  • Dierproefvrij.

De schoonmaakmiddelen en hun geuren:

Allesreiniger spray: Sandalwood & Cardamom, Patchouli &Cranberry, Lavender & Clove;

Allesreiniger: Orange & Jasmine, Lavender & Clove;

Toiletreiniger: Orange & Jasmine;

Handzeep: Orange & Jasmine, Lavender & Dille;

Afwasmiddel: Lavender & Clove; Basil en Vertiver; Radish & Bergamot

Wasmiddel: Vanille & Cotton.

Help ook mee het milieu, en dus ook mensen en dieren, te sparen en gebruik geen voor u gevaarlijke chemicaliën meer. Verminder die 4 miljoen liter schoonmaakmiddel per week door het riool en 4 miljoen plastic flessen per week!

 Marcels Green Soap nieuwe geuren20171130_150924

Kliketyklik cadeaudoosjes uit Zuid-Afrika

We hebben nieuwe motieven op de Kliketyklik cadeaudoosjes, geïmporteerd door Siyabonga. Dit is een veelzijdig en trendy,  praktisch en milieuvriendelijk product, want gerecycled van oude frisdrankflessen. Vrouwen die werkloos waren doen nu mee in dit project van All Women Recycling in Muizenberg, Zuid-Afrika. Ze leren hoe ze deze doosjes kunnen maken, een bedrijf runnen, en verkoop- en levensvaardigheden. De vrouwen bewerken en decoreren de flessen met servetten waardoor geweldig leuke doosjes ontstaan. Ze zijn te gebruiken als bloemenvaasje, doosje voor bijvoorbeeld snoepjes in te doen, geschenkverpakking om geld in te doen bij verjaardagen, of babykleertjes bij geboorte. De mogelijkheden zijn eindeloos, het resultaat is leuk en vrolijk.

Een mooi bijverschijnsel is dat er minder flessen op straat worden gegooid (in Zuid-Afrika kent men geen statiegeld op plastic flessen). Er zijn bewoners in de townships die nu de flessen verzamelen en hier een kleine vergoeding voor krijgen. In 2016 zijn ½ miljoen flessen gered van stortplaatsen door dit project!

logoww