Sjaal met verhaal uit Thailand en Nepal

Sjaal met Verhaal is ontstaan nadat de importeur in 2013 een sabbatical nam van haar gewone baan en naar Nepal ging. Zij merkte dat en onderzetters van vilt en sjaals gemaakt door Nepalese vrouwen aansloegen in haar familie en kennissenkring, en van een voorraad aan huis en ‘thuisparty’s’  kwam er een pand met opslagruimte en showroom. Ook ontstond er een team in Nepal en een team in Nederland. Helaas kwam in het tweede jaar twee aardbevingen voor, zodat Sjaal met Verhaal toen met name zich inzette voor aardbevingshulp.

En nu wordt er geïmporteerd van een 35-tal projecten en ondernemers uit Thailand en Nepal. Er wordt steeds meer uitgegaan van productontwikkeling i.p.v. alleen inkoop. Het hebben van werk vergroot de zelfstandigheid van de vrouwen en verbetert de kwaliteit van leven.

Verder steunt Sjaal met Verhaal een kinderhuis en de bouw van een medische post in Nepal. En ook een stichting in Nederland, de opbrengst van hun verkopen gaat naar Nepal. Tot nu toe hebben wij bloemensjaals van Sjaal met een verhaal, maar mogelijk komen daarin de toekomst ook nog plaids, tassen, sleutelhangers en producten van vilt bij.

Mooi Vilt uit Nepal

Wereldwinkel Hoorn heeft sinds een tijdje fair trade producten van Mooi Vilt, een groothandel in Nederland die als sinds 2007 Nepalese, handgemaakte producten van vilt importeert. Mooi Vilt werkt samen met 3 ateliers, waarin van twee uitsluitend vrouwen werken. Voorheen was dit één atelier, dat onder de naam Friends Handicraft te werk ging. Nu, in 2018, zijn de vrouwen die het opgericht hebben, Shanti Shrestha  (NupstiCraft)en Nirjala Shrestha (NirjalaCraft) onafhankelijk van elkaar verder gegaan.

In het derde (gemengde) atelier worden voornamelijk sjaals gemaakt. Er zijn twee soorten. Eén soort wordt gemaakt op een ondergrond van gerecyclede sari’s, de andere op chiffon. Elke sjaal is een unicum.

De wol waarmee gevilt wordt is 100% ongeverfde schapenwol uit Nieuw-Zeeland. In Nepal wordt deze gekleurd naar kleuren die het goed doen in Nederland door een gespecialiseerd bedrijf. Daarna worden van de wol bijvoorbeeld kattenmanden, sjaals, tassen, sleutelhangers, babyslofjes, placemats en bloemen gevilt.

Scrap-Metal uit Zimbabwe

In Wereldwinkel Hoorn vindt u ook duurzame producten van scrap-metal, gerecycled materiaal van olievaten, auto’s, wasmachines, koelkasten en kachels. De producten worden geïmporteerd door Gone Arty en worden gemaakt door de kunstenaars van Zimba-Arts.

Het bedrijf is opgericht door een Nederlander met Zimbabwaanse wortels, Shadreck Huni. Hij maakte en verkocht traditioneel Zimbabwaanse kunstnijverheid om zijn studie in Nederland te financieren. Dit sloeg aan, en hij besloot een onderneming te starten om zijn landgenoten te helpen. Nu zijn er meer dan 400 producenten in 6 landen.

De gelden uit deze ondernemingen vloeien weer terug in dezelfde gemeenschappen waar de kunstnijverheid gemaakt wordt, onder andere in de vorm van educatie van kinderen en opleiding van de werknemers in ondernemersvaardigheden, en natuurlijk als voedsel.

Ontwikkelingslanden hebben meestal een niet-officiële manier om te recyclen. Meer dan 15 miljoen mensen zoeken stortplaatsen af naar bruikbaar materiaal om weer te verkopen.  Zimba-Arts laat deze materialen herleven als kunstnijverheid.

De Orang Malu-boeddha

De Orang Malu wordt in Indonesië wel de huilende boeddha of verlegen (bescheiden; introverte) man genoemd.

Het verhaal gaat dat hij huilde om al het leed van de wereld, en ervoor koos om in deze houding een leven van meditatie te leven.  Toch is deze yogi diep in zijn hart gelukkig, omdat hij vrede en geluk in zichzelf ontdekt heeft.

Zijn achterkant is in de vorm van een hart: dit staat voor leven en kracht.
Zijn arm vormt, vanaf de zijkant gezien, een foetus. Dit staat voor een reinheid en een nieuw begin.
Aan de voorkant zie je zijn lachende gezicht.

De Orang Malu zou al het kwaad buiten de deur houden, wanneer je hem op een opvallende plaats in huis of tuin zet met zijn rug naar de hoofdingang en aan de linkerzijde. De visite kan dan niets anders dan hem over het hoofd en rug aaien, waardoor het bezoek met de positieve kracht van de Orang Malu beïnvloed wordt.

Door hem zelf elke dag over zijn rug te aaien, zorgt hij voor het vergroten van je zelfvertrouwen en neemt hij je zorgen weg, zo vertelt het verhaal.

De Orang Malu is dan ook een mooi cadeau om te geven aan aan iemand die in een nieuw huis gaat wonen of op kamers gaat.

logoww