Dromenvanger uit India

Dromenvangers zijn oorspronkelijk afkomstig van de Indianen uit Noord-Amerika en van de Aboriginals uit Australië. Inmiddels is de dromenvanger bekend over de hele wereld. Deze ‘regenboog’-dromenvanger wordt gemaakt in India. De ring is bekleed met haakwerk van verschillend gekleurde garens en er hangen eveneens verschillend gekleurde touwtjes met kralen en geverfde kippenveren aan. De mythe van de dromenvanger is dat de hemel goede en slechte dromen bevat. De dromenvanger moet in de buurt van je bed gehangen worden. De slechte dromen worden door het web ingevangen en spatten uit elkaar bij daglicht. De goede dromen worden doorgelaten, zodat men beter slaapt.

Dopperwaterflessen uit Nederland

De Dopper bestaat sinds 2010. De bekende jarenlang herbruikbare fles met bekertje op een voet is een antwoord op de single use plastic flesjes met bronwater. Deze worden massaal weggegooid, helaas ook op straat. E.e.a. verdwijnt – vaak onbedoeld-  in de oceanen en wordt plastic soup. Zeevogels en zeedieren zien dit aan voor voedsel, en komt tevens in onze voedselketen terecht. Terwijl overal het beste drinkwater gewoon uit de kraan verkrijgbaar is en we plastic flesjes kunnen hervullen.

De Dopper gebruiker geeft eens tevens een statement af: is bewust van het milieu, verkleint de single use-afvalberg een geeft aan dat er dicht bij huis en ver weg, kortom overal in de wereld, toegang tot veilig drinkwater moet zijn.

Sinds 2013 is er de Dopper Foundation. Deze werkt samen met Simavi en lokale partner samen aan drinkwater en sanitatieprojecten in Nepal. Een deel van het geld hiervoor komt van de verkoop van de Dopperflessen.

Wij hebben verschillende kleuren Doppers in het assortiment, inclusief de stalen variant.

Sjaal met verhaal uit Thailand en Nepal

Sjaal met Verhaal is ontstaan nadat de importeur in 2013 een sabbatical nam van haar gewone baan en naar Nepal ging. Zij merkte dat en onderzetters van vilt en sjaals gemaakt door Nepalese vrouwen aansloegen in haar familie en kennissenkring, en van een voorraad aan huis en ‘thuisparty’s’  kwam er een pand met opslagruimte en showroom. Ook ontstond er een team in Nepal en een team in Nederland. Helaas kwam in het tweede jaar twee aardbevingen voor, zodat Sjaal met Verhaal toen met name zich inzette voor aardbevingshulp.

En nu wordt er geïmporteerd van een 35-tal projecten en ondernemers uit Thailand en Nepal. Er wordt steeds meer uitgegaan van productontwikkeling i.p.v. alleen inkoop. Het hebben van werk vergroot de zelfstandigheid van de vrouwen en verbetert de kwaliteit van leven.

Verder steunt Sjaal met Verhaal een kinderhuis en de bouw van een medische post in Nepal. En ook een stichting in Nederland, de opbrengst van hun verkopen gaat naar Nepal. Tot nu toe hebben wij bloemensjaals van Sjaal met een verhaal, maar mogelijk komen daarin de toekomst ook nog plaids, tassen, sleutelhangers en producten van vilt bij.

Mooi Vilt uit Nepal

Wereldwinkel Hoorn heeft sinds een tijdje fair trade producten van Mooi Vilt, een groothandel in Nederland die als sinds 2007 Nepalese, handgemaakte producten van vilt importeert. Mooi Vilt werkt samen met 3 ateliers, waarin van twee uitsluitend vrouwen werken. Voorheen was dit één atelier, dat onder de naam Friends Handicraft te werk ging. Nu, in 2018, zijn de vrouwen die het opgericht hebben, Shanti Shrestha  (NupstiCraft)en Nirjala Shrestha (NirjalaCraft) onafhankelijk van elkaar verder gegaan.

In het derde (gemengde) atelier worden voornamelijk sjaals gemaakt. Er zijn twee soorten. Eén soort wordt gemaakt op een ondergrond van gerecyclede sari’s, de andere op chiffon. Elke sjaal is een unicum.

De wol waarmee gevilt wordt is 100% ongeverfde schapenwol uit Nieuw-Zeeland. In Nepal wordt deze gekleurd naar kleuren die het goed doen in Nederland door een gespecialiseerd bedrijf. Daarna worden van de wol bijvoorbeeld kattenmanden, sjaals, tassen, sleutelhangers, babyslofjes, placemats en bloemen gevilt.

De Orang Malu-boeddha

De Orang Malu wordt in Indonesië wel de huilende boeddha of verlegen (bescheiden; introverte) man genoemd.

Het verhaal gaat dat hij huilde om al het leed van de wereld, en ervoor koos om in deze houding een leven van meditatie te leven.  Toch is deze yogi diep in zijn hart gelukkig, omdat hij vrede en geluk in zichzelf ontdekt heeft.

Zijn achterkant is in de vorm van een hart: dit staat voor leven en kracht.
Zijn arm vormt, vanaf de zijkant gezien, een foetus. Dit staat voor een reinheid en een nieuw begin.
Aan de voorkant zie je zijn lachende gezicht.

De Orang Malu zou al het kwaad buiten de deur houden, wanneer je hem op een opvallende plaats in huis of tuin zet met zijn rug naar de hoofdingang en aan de linkerzijde. De visite kan dan niets anders dan hem over het hoofd en rug aaien, waardoor het bezoek met de positieve kracht van de Orang Malu beïnvloed wordt.

Door hem zelf elke dag over zijn rug te aaien, zorgt hij voor het vergroten van je zelfvertrouwen en neemt hij je zorgen weg, zo vertelt het verhaal.

De Orang Malu is dan ook een mooi cadeau om te geven aan aan iemand die in een nieuw huis gaat wonen of op kamers gaat.

logoww

De kerstpakketten zijn er weer!

Wij nemen graag uw bestelling op van uw kerstpakketten. Voor oma of buurman, maar ook voor uw organisatie of bedrijf.

Bestel tijdig!